Geen conserveringsmiddelen toch lang houdbaar
Onze sappen hebben een lange houdbaarheid maar wij voegen geen conserveringsmiddelen toe en pasteuriseren ook niet. Hoe kan dat?
Al onze flesjes krijgen nadat zij gevuld zijn een HPP-behandeling. Een HPP-behandeling verschilt wezenlijk van pasteurisatie, hoewel het doel hetzelfde is: efficiënt micro-organismen afdoden in levensmiddelen. Bij pasteurisatie werkt men met temperatuur, terwijl er bij HPP druk wordt gebruikt. Die laatste techniek biedt daarom veel voordelen.
Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, en het duurt veel langer tot de kern die gewenste temperatuur heeft dan de buitenlaag. Het gevolg, de buitenkant wordt veel langer aan die hoge temperatuur blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Bijkomende nadelen als gevolg van die temperatuurwijziging: verlies van nutritionele waarden, kleurverandering en reductie van vluchtige componenten die bepaald zijn voor geur en smaak. Pasteurisatie werd dus niet onze keuze.
De gebruikte druk bij een HPP-behandeling wordt gelijkmatig en dus zonder gradiënt over het flesje sap verspreid. Omdat er geen verhitting plaatsvindt blijven smaak, nutritionele waarde, kleur en geur helemaal intact. Bovendien wordt HPP toegepast op het al afgevulde en gesloten flesje. Pasteurisatie gebeurt vaak voor de verpakkingsfase, met bijkomend risico op een secondaire besmetting tijdens het verpakken of tijdens het warm afvullen wanneer de temperatuur te laag is.
Het resultaat met een HPP-behandeling: sap dat tot tien keer langer vers blijft zonder verandering in textuur, uiterlijk of smaak. Nutriënten en vitamines worden volledig behouden.